הקצב המטורף שבו מתנהלים החיים המודרניים מציב אותנו לא אחת מול אתגר השינוי: העסק תקוע, פוטרנו ממקום עבודה, יש לנו תשוקה לבצע שינוי מקצועי, ועוד…
מציאות זו מעמתת אותנו עם הצורך להתמודד עם שינויים משמעותיים. איך עושים זאת ומה חמשת העקרונות לתהליך שינוי מוצלח?
אציג זאת באמצעות חמישה תרשימים, כי הרי תמונה שווה יותר מאלף מילים…
“האדם ההגיוני מתאים את עצמו לתנאים המקיפים אותו. האדם הבלתי הגיוני מתאים את תנאים שמקיפים אותו לעצמו. כל ההתפתחות והקידמה תלויים באדם הבלתי הגיוני” (ג’ורג’ ברנרד שאו)
שני כוחות מנוגדים
תהליך ביצוע של שינוי בכלל ופריצת דרך בפרט מודגם בתרשים 1:
הגרף האדום מתאר את ההתנהלות הרגילה שלנו לאורך זמן. מחד, הוא מבטא את העליות והירידות שהן חלק משגרת יומנו. מאידך, יש לו מגמה עולה משמאל לימין, ללמדנו שאנשים מתקדמים בחיים ושככלל הם משיגים תוצאות טובות יותר לאורך ציר הזמן. יחד עם זאת, הגרף האדום לא מבטא שינוי בשגרת יומנו. הוא מניח “עסקים כרגיל” ולכן הוא משקף בצד ימין שלו את “העתיד הצפוי” שלנו. מאידך, כל החלק העליון של התרשים מבטא את השינוי:
אנו רואים כי בעת ביצוע שינוי הגרף הרלבנטי הוא הירוק, שמבטא קפיצה משמעותית וחדה בתוצאות בזמן קצר יחסית. לפתע, העקומה הירוקה משקפת שדה חדש של אפשרויות שמוביל אותנו לעתיד אפשרי ורצוי טוב יותר.
כלומר, בזכות השינוי הצלחנו לעבור לקו גבוה יותר שמבטא תוצאות טובות יותר ואנו מאפשרים עתיד שלא היה בר-ביצוע עד כה.
מעניין לבחון מהם הכוחות העיקריים שפועלים בביצוע שינוי כזה:
כוח העילוי, המסייע להגיע לפריצת דרך, הוא המחויבות שלנו. הוא זה שמסייע לנו למצוא את הכוחות ותעצומות הנפש לבצע שינוי. צ’רצ’יל אמר ש”מחיר הגדולה הוא אחריות”. ואכן, לקיחת אחריות על חיינו ומחויבות לבצע שינוי הן מנוף גדול מאד למימוש השינוי.
לכל אחד יש את המקרים בחייו בהם “כישלון לא היה אופציה”, בהם הוא מצא בתוך עצמו כוחות כבירים והגיע לתוצאות יוצאות מן הכלל. להורים שבינינו, די להיזכר מה עשינו למען ילדינו…
מאידך, בביצוע שינוי יש גם כוח יירוט שמונע שינוי ומשאיר אותנו בקו השגרה. לכוח זה אני קורא הנסיבות. הנסיבות הם כל אותם “הסיפורים” והתירוצים שאנו מספרים לעצמנו מדוע לא לבצע שינוי. הנה מקבץ לדוגמה:
“אני צעיר/מבוגר מדי”
“זה לא הזמן המתאים”
“אין לי מספיק כסף”
“אין לי מספיק זמן”
“הבוס לא מאפשר לי”
“זה בלתי אפשרי”
“במדינה הזאת אי אפשר לעשות עסקים…”
הקול הפנימי בדמות האגו ש”דואג” לנו כל כך, אומר את דברו ובולם את השינוי.
הנה מה שאמר ג’ורג’ ברנרד שאו על הנסיבות:
בצורה מאד פשטנית, כל תהליך שינוי מעמת בין המחויבות שלנו והנסיבות. פיזיקאלית, רק כאשר המחויבות חזקה מהנסיבות כוח העילוי גובר והשינוי מתבצע. האתגר של מבצעי השינוי, אם כן, הוא לחזק את המחויבות ולהחליש את הנסיבות עד שהראשון יגבר וידחוף למימוש פריצת הדרך.
כל כך נוח, עד שאין מנוח
התרשים השני מבטא את העיקרון שכדי לבצע שינוי חובה לצאת מאזור הנוחות.
אזור הנוחות הוא המקום בו אנו מבלים את שגרת יומנו. בו הכל מוכר, ידוע, בטוח ונוח. לכאורה, מקום מצוין להיות בו.
אבל, השגרה בסופו של דבר שוחקת. מתחיל לשעמם באזור הנוחות. הנפש מייחלת לשינוי, צמיחה והתפתחות.
ברם, כדי להשיג זאת, חובה לצאת מאזור הנוחות. חובה לחשוב, להרגיש ולעשות דברים אחרת. בנוסף, יש להתמודד עם משמעויות נוספות של שינוי: חששות ולעיתים משברים.
למרות שמשבר עלול לקרות גם בתוך אזור הנוחות, פתרונו הוא לעולם מחוץ לאזור הנוחות.
ההתלבטות אם לצאת מאזור הנוחות או לא מבטאת דילמה מאד בסיסית אצל בני האדם:
מחד, יצר ההישרדות שלנו הוא בסיסי וחזק. עוד מאז שהיינו אדם קדמון וחיינו בקרחת היער ידענו ששם אנו מוגנים. ידענו שכל יציאה מקרחת היער חושפת אותנו לאויבים, לפגעי טבע, לחיות טורפות ולסכנות. ולכן, מיעטנו לצאת מקרחת היער וכשעשינו זאת, זה היה בדרך כלל בקבוצה…
“קרחת היער” המודרנית היא שגרת יומנו – כל הדברים שאנו רגילים ויודעים לעשות.
כאן אנו מרגישים בטוחים וייצר ההישרדות שלנו מסופק.
מאידך, הכל בטבע מצוי בשינוי תמידי; האדם הוא חלק מהטבע ולכן ייצר השינוי טבוע גם בו. ראו את חילופי עונות השנה, יום ולילה, גאות ושפל, המחזוריות בכלכלה ועוד… אפילו אבן המונחת על ראש הר משתנה כל הזמן עם הרוחות והגשמים, גם אם שינויים אלו קטנים ולא מורגשים…
בדומה לטבע, ראו את השינויים שחוללה האנושות במאה השנים האחרונות: במדע, בטכנולוגיה, ברפואה, בתעופה, באינטרנט ועוד ועוד… כל זאת לא היה אפשרי אילולא ייצר השינוי שדחף את בני האדם לייזום, להמציא ולחולל עתיד שפעם היה בלתי אפשרי…
לכן, אמרו מעתה שהישרדות ושינוי לא יכולים לדור בכפיפה אחת ועלינו לבחור ביניהם.
כדי שנוכל לבצע שינוי ולהתאים את עצמינו לסביבה המשתנה תדיר, יש להתגבר על ייצר ההישרדות ולצאת מאזור הנוחות. אזכיר עוד שחלק מה”סכנות” שייצר ההישרדות מתריע עליהן בפנינו הן מדומות. מה שהיווה סכנה לפני מאות ואלפי שנים כבר לא מאיים כיום על קיומינו. במילים אחרות, אם נהייה מודעים לסיכונים האמיתיים בחיינו, יקל עלינו לצאת מאזור הנוחות ולבצע שינוי.
אסיים עם מילותיו של רובין שארמה: “מהעבר השני של פחדיך נמצאים החיים הכי טובים שלך”.
בחלק השני של המאמר אציג עוד שלושה עקרונות משלימים לביצוע שינוי.
בעבודתי, אני מלווה אנשים בצמתי שינוי בקריירה או בעסק, ומסייע להם לצאת מאזור הנוחות, להתגבר על הנסיבות, ולבנות את המחויבות שכה הכרחית לשינוי.
לחץ כאן כדי לבדוק איך אוכל לסייע לך לבצע את השינוי בקריירה שלך, בדיוק כמו שאני ביצעתי בשנת 2005.
אהבת? הפקת ערך? אני מזמין אותך לעשות “לייק”, להגיב ממש כאן למטה ולשתף את חבריך בפוסט זה.
אשמח גם לענות כאן למטה לכל שאלה שיש לך.
מחשבה 1 על “חמישה עקרונות לביצוע תהליך שינוי מוצלח – חלק א’”
תודה. הנה מתחילים 🙂