פוסט אורח מאת: חיים לוי – מומחה נדל”ן, מרצה ובעל טור במגזין דה מרקר. שותף בחברת בטרפליי להשקעות נדל”ן בארה”ב.
המיליארדר והגורו רוברט שמין, מאמין שעל מנת לצבור עושר, עליך “לחשוב מחוץ לקופסה”, לשבור כללים נפוצים, ולפעול באומץ בדרך לא קונבנציונאלית. הנה שמונה טיפים מפי רוברט שמין לחשיבה נכונה לצבירת הון והתעשרות:
כלל מספר שמונה – לפני שאתה משקיע, תשקיע מספיק זמן בלימודים, כדי למזער טעויות
רוברט שמין מספר – פחד גורם לעצירה, לאי פעילות. כל בחירה בחיים מגיעה עם סיכון ועם מחיר, גם הבחירה באי עשייה מגיעה עם מחיר וסיכון. אנשים רבים, מספר שמין, נמנעים מהשקעה מפני שהם חוששים לקחת את הסיכון. לימודים יכולים להגדיל את הוודאות ולמגר את הפחד.
כמובן שעליך לצפות למספר טעויות בשעה שאתה מתחיל את קריירת ההשקעות שלך, לכן התחל להשקיע בסכומים קטנים ואפשר לעצמך לשגות. כשתגיע להשקיע בסכומים גדולים, “בעולם האמיתי”, בצע מחקר מקדים ולמד את התחומים מראש, והמנע ככל האפשר משגיאות.
כלל מספר שבע –בקש עזרה
שמין אומר שלהתעשר הוא ספורט קבוצתי. חשוב לבקש – ולקבל עזרה כאשר אתה נזקק לה.
אם תנסה לקבל את כל ההחלטות הנדרשות על מנת לבסס את עושרך בעצמך, תידרש לכמות מידע רבה ואולי אפילו על אנושית, ותעמוד במצב מלחיץ מאוד. בהשקעה במניות, בחירת אפיקי השקעה, בחירת הלוואות וכדומה – יהיה חכם להתייעץ עם בעלי ניסיון או ידע עשיר משלכם ולשמוע עוד דעות.
בקשת עזרה היא סימן, שאתה מודע לכך שיש מרווח בין איפה שאתה נמצא היום לאיפה שאתה מדמיין את עצמך בקרוב – וזו תובנה חשובה. לכן, בקשה עזרה היא סימן לאומץ, ומגדילה את סיכוייך להצלחה.
כלל מספר שש – החלט בעצמך ואל תבחר בנתיב שהיועצים שלך ממליצים עליו
כמובן, שבכלל מספר שבע אנחנו ממליצים להיוועץ בבעלי ניסיון וידע. ועם זאת, חשוב מאוד להיזהר מבחירת נתיבים שבהם מישהו אחר מחליט על אפיקי ההשקעה שלך, במיוחד אם הוא אחד שמרוויח מההפסדים שלך. יועצים כלכליים ופיננסיים ממליצים פעמים רבות לעוקבים אחריהם להשקיע בדרכים שמגדילות את הרווחים שלהם, לאו דווקא את הרווחים של המשקיעים. חשוב מאוד לבדוק, מה יוצא לממליץ שלך מההמלצה שנתן לך, ולשקלל גם אלמנט זה בבחירה אם לקחת את עצתו אם לאו.
כלל מספר חמש – אל תשקיע רק במקומות מוכרים
שמין מעלה את הדוגמה של נכסי נדל”ן וירטואליים, שאנשים קונים ומוכרים בכסף אמיתי דרך Second Life. שמין מספר על הפתעתו לשמע שוק המסחר הזה, הסוחר ומוכר בשטחים שאינם קיימים כלל. עם זאת, רוברט שמין לקח את הזמן ללמוד את שוק הנדל”ן הווירטואלי והצליח למצוא בו היגיון. בסך הכל, אומר שמין, זה קיים וניראה שזה מושך משקיעים רבים! הוא מספר על תלמידים ומכרים רבים שסוחרים באינטרנט ומרוויחים הון. שמין עצמו הרוויח הון בנדל”ן בארה”ב.
כלל מספר ארבע – אל נסה לתזמן את השוק
בכל יום, מספר שמין, הוא שומע אנשים מתארים עליות או ירידות בשוק זה או אחר, המובילות לטענה שזהו זמן נפלא או נוראי להשקיע בשוק זה. כל זה נכון, אם אתה מעוניין בהשקעה קצרת טווח. אבל, אומר שמין, הדרך הנכונה להסתכל על השקעות ולבחון אותן, אינה 90 היום הקרובים, אלא תקופה של בין חמש לעשרים שנים קדימה. בטווחי זמן כאלה, השקעות בהן אנחנו יודעים שהשוק יעלה בערכו, הן השקעות טובות, והן חסינות מפני עליות וירידות רגעיות של השוק. ובכל מקרה, אומר שמין, הניסיון לתזמן את השוק ולחזות את הכיוונים בו הוא ניסיון נבואי ברובו, ואיש אינו מסוגל לתזמן את השוק באופן מדויק וודאי. “תזמון השוק” אומר שמין, “אינו השקעה, אלא ספקולציה”.
כלל מספר שלוש – השקע גם כשאין בידך הכסף
שמין טוען כי בניית מערך מזומנים או אשראי בבנקים אינה הכרחית על מנת לבנות עושר כלכלי. את הדוגמה שהביא להמחשת עניין זה הוא למד בשנות העשרים המוקדמות שלו, כאשר יצא לרכוש את נכס הנדל”ן הראשון שלו. שמין גדל בבית שבו השתמשו רק בכסף מזומן, ולא עלה על דעתו שמכיוון שהוא לא עשה עסקים עם הבנק אין לו היסטוריית אשראי בו. הבנק סירב לתת לשמין הלוואה לצורך רכישת הנדל”ן, אך שמין לא וויתר – הוא מצא ידיד עם דירוג אשראי גבוה, שיכול היה לקחת את ההלוואה והם התחלקו חצי-חצי בבעלות על הנכס. כששמין מכר את הנכס מספר חודשים לאחר מכן, חלקו ברווח על הנכס היא כ 20,000$. “לא רע בשביל ילד שאין לו מזומן”, כתב.
שמין טוען שדירוג אשראי גבוה טוב רק למי שחייב לקחת הלוואות מהבנק. בכל מיקרה אחר, מדובר רק באות כבוד מהמערכת הפיננסית ותו לא. אם תחפש היטב, תמצא שתמיד יש דרך לעקוף את הבנק, במידת הצורך.
כלל מספר שתיים – לקיחת חובות היא לגיטימית לביצוע השקעות
לא משנה כמה קשה אתה עובד, הכסף שלך יעבוד קשה יותר עבורך, אם תשקיע אותו במקומות הנכונים.
אין סיבה לחשוש מכניסה לחוב, אם הוא חוב “טוב”, כלומר, הוא יגדיל בתוך פרק זמן סביר את היכולת שלך להרוויח או לייצר כסף, כך שתוכל להתגבר על החוב ללא בעיה. שמין נותן כדוגמה סטודנטים המשלמים על לימודיהם באמצעות הלוואות סטודנטים – אם המקצוע הוא רווחי, ברור שהחוב שהם יוצרים בעת לימודיהם הוא חוב “טוב”, מכיוון שהוא מגדיל משמעותית את פוטנציאל ההשתכרות שלהם ולא יקשה עליהם לכסות את החוב בעת שיסיימו את לימודיהם.
כלל מספר אחת –תוכנית היא בסיס לשינויים
שמין מספר שהוא עצמו נכשל בלימודי המתמטיקה שלו בתיכון, אבל הוא זוכר מהלימודים האלה, שדברים המכילים אפס הם שכיחים מאוד. “רוב הדברים בחייך לא התרחשו כפי שדמיינת אותם? כאיש עסקים, זה קורה לי בערך שמונה פעמים בכל שעה, אז כדאי שתתכונן לכך”, הוא אומר. עבור מרבית האנשים, משמעות הדבר היא להחזיק בתכנית ראשית (תכנית A). אבל שמין אומר שדווקא עדיף להחזיק תכנית B ותכנית C, ולעיתים אפילו תכניות D ו E לזמנים שבהם הדברים לא מסתדרים כמו שתכננתם.
התכנית העסקית שלכם חייבת להיות דינאמית והיא תשתנה ככל שאתם תשתנו והידיעות שלכם בתחום העסקים שלכם יגדלו. דרך טובה תהיה לבנות תכנית השקעה ולהציג אותה בפני חמישה אנשים, ואז לרענן את התכנית שלכם בכל שישה חודשים.
משקיעים ובעלי הון רבים מסכימים כי מוטב להחזיק יותר מתכנית אב אחת להתעשרות וצבירת נכסים. דרך אחת להימנע מתכניות כאלה היא לעבוד מול מטרות פיננסיות, במקום תכנית. הדרך להשיג מטרות אלה אינה אמורה להיות חקוקה באבן.
תמיד יהיה שפע של הזדמנויות שיציגו את עצמן בפניך. אם תקבע את נתיב הפעילות שלך על פי תכנית עסקית קשיחה, אתה עלול לפספס הזדמנויות או לזהות אותן ככאלה.
עם זאת, מוסיף שמין ואומר, בדרך להתעשרות חשוב שיהיה לך הלך הרוח המדויק, ושתכיר בכך שאתה כבר עשיר – במשפחה, בחברים, בבריאות, בחופש, וחשוב להעריך – גם את מה שכבר יש לך, וגם את המתנות הנמצאות בדרך אליך…
אהבת? אפשר להעביר לחברים, לשתף בפייסבוק ולהגיב ממש כאן למטה.
אשמח גם לענות כאן על כל שאלה שיש לך.
“ניהול פיננסי”: