בפוסט הראשון בסדרה עסקנו בהגדרת תודעת שפע ולמדנו שתודעת שפע היא מצב הוויה (Being) בר-בחירה, הקודם לכל פעולה לפיתוח תודעת שפע הלכה למעשה (Doing).
העקרונות לפיתוח תודעת שפע
1. הימנעות מתחושות אשמה
הדבר הראשון והבסיסי ביותר, הוא לא להרגיש אשמה בנוגע לכסף. יש לא מעט אנשים אשר עבורם כסף הוא משחית, למשל האמירה שמי שעשיר הוא בהכרח גם גנב. התפיסה הזו מרחיקה אותנו מכסף, כי לפיה כסף הוא לא כשר, עשיית כסף באה על חשבון אחרים ולכן גורמת לאשמה, מודעת או מודחקת.
תפיסות כאלה, פעמים רבות קשורות בבית ובחינוך שקיבלנו. במקרים רבים אנו אף רוכשים אותן בתור ילדים שלא מרצון ונשארים עמן כל החיים.
אם כך, הדבר הראשון הוא להבין שאין שום דבר רע בכסף.
אם נסתכל עליו בהיבט הפיזי שלו, כסף הוא למעשה תמורה שאני מקבל עבור ערך שאני נותן, ולכן מי שיש לו כסף הוא בהכרח מי שנתן תמורה לזולת.
בלשון אחרת, לפי חוק שימור האנרגיה, כסף הוא אנרגיה המתקבלת תמורת אנרגיה המוענקת.
נכון שישנם מצבים של חוסר שיווי משקל בטבע, כאשר לפושעים או גנבים דווקא יש כסף, אך לדעתי בטווח הארוך נוצר האיזון, ומי שפשע יפסיד במקום אחר. למשל, רבים מהגנבים סובלים מבריאות לקויה.
בהתאם, הפרדיגמה שמומלץ לאמץ היא שאין שום דבר רע בכסף, אלא כסף הוא דבר לגיטימי, ומי שעושה עבודה טובה ומביא ערך לזולת, וודאי גם זכאי לכסף בתמורה. בהקשר זה, קל גם לראות שמי שיש לו כסף יכול גם לתרום לנזקקים, ושוב אין בסיס לטענה שכסף הוא משחית.
לכן, לסיכום, תחושות כמו אשמה והתייחסות לכסף כאל דבר רע, הן פרי הדמיון ואמונות מגבילות, וחיוני לזנוח אותן כדי לפתח תודעת שפע.
2. הימנעות מדאגה
דאגה היא ברירת מחדל אצל מרבית האנשים ומהווה חלק מרכזי באוטומט שלנו. מדהים לגלות ש-93% מהדאגות שלנו הן מיותרות! איש חכם אמר פעם: “דאגות הן הריבית שאנו משלמים על הלוואות שלא לקחנו“. דאגות גם לרוב מעוררות פחד או חרדה שהם מהרגשות הכי שליליים שיש. כך, האתגר שלנו הוא לשלוט במחשבות, להימנע מדאגות, ולהישאר “מעל לקו” בדרך לפיתוח תודעת שפע.
בהקשר לכסף, חשוב לא לעסוק במה שחסר. האוטומט שלנו מוביל אותנו להתעסק במה שחסר, ב”אין” הכסף, באוברדרפט, שהרי אנו חיים וחווים אותו ביום יום שלנו. וכן, אלו נסיבות חיינו, שקשה להתעלם מהן. עם זאת, אנו כן יכולים להתמקד באפשרות ובהזדמנות לעשות כסף, ובשאלה איך ניתן להרוויח עוד כסף. אנו יכולים להסתכל על העתיד בהרבה יותר תקווה, אופטימיות, קונסטרוקטיביות, פרודוקטיביות ויצירתיות מאשר חשש ודאגה. זו שאלה של הפוקוס שלנו, להיכן שאנו בוחרים להפנות את תשומת ליבנו, וזה הרגל שכל אחד מאיתנו יכול לרכוש.
חשוב להכיר כאן את עקרון הפוקוס האוניברסאלי: “מה שאנו מתמקדים בו גדל, כל השאר אינו קיים“. לפי עקרון זה, התפיסה שלנו מוגבלת ואיננו יכולים לראות גם את הכישלונות וגם את ההצלחות, גם את החולשות וגם את החוזקות, גם את השלילי וגם את החיובי, גם את ה”אין כסף” וגם את השפע.
הנטייה האוטומטית של מרבית האנשים היא לראות את חצי הכוס הריקה; ובהקשר של כסף, את הכסף שאין לנו. במצב זה איננו יכולים גם להתמקד במחסור וגם להיות בתודעת שפע ולעסוק בדרכים להכניס עוד כסף לחיינו.
הבשורה הטובה היא שהתמקדות בשפע שאנו רוצים ליצור, במקום בחוסר, זו מיומנות שאנו יכולים לרכוש ולפתח: בגישה, בתפיסה, בשליטה על מחשבותינו, ובדרך שבה אנחנו מסתכלים על ההווה ועל העתיד. הכלי שאני מיישם לכך, בחיי שלי ובעבודה עם לקוחותיי, הוא “נוסחת מה בתוך” שפיתחתי.
אם כן, לסיכום, על מנת לפתח תודעת שפע חשוב שלא לדאוג בקשר לכסף, ולא לעסוק בחוסר הכסף. במקום זאת, נתמקד בחצי הכוס המלאה, ונחפש אפשרויות והזדמנויות להרוויח יותר כסף ולשגשג.
3. מתן ערך וקבלת תמורה
אחת הדרכים לפיתוח תודעת שפע היא מתן ערך ללקוחות שלנו וקבלת כסף תמורתו. הכסף הוא לעולם התוצאה של הבאת הערך, ולא המטרה בפני עצמה. אין כמובן שום פסול בלעשות כסף, אך אם אין חזון או מניע ערכי בבסיס העשייה, כמו גם רצון וכוונה אמיתית להביא ערך לאנשים, אזי מקור השפע יהיה מוגבל ולא בר-קיימא. ייתכן וההתמקדות ברווחים כספיים אכן תוביל לרווחים בטווח הקצר, אך בסופו של דבר יהיה קשה בדרך זו להרוויח ממון בטווח הארוך. לכן, עלינו להתמקד דווקא במתן ערך וקבלת תמורה בעבורו. קודם מתן ערך ואח”כ כסף, ולא רק התמקדות בקבלת כסף ללא מתן ערך. גישה זו תסייע לפתח את תודעת השפע באופן אופטימאלי.
הסרטון הקצר הבא ממחיש זאת מצוין:
לסיכום, בפוסט זה דנו בשלושה עקרונות מרכזיים לפיתוח תודעת שפע: הימנעות מתחושות אשמה, הימנעות מדאגה ומתן ערך וקבלת תמורה. נזכיר:
- תחושות אשמה – קיימות אצל רבים מבני האדם כאשר זה נוגע לעשיית כסף. לרוב, מקורן של התחושות הללו בחינוך מהבית, הן חסרות בסיס ועומדות בדרכנו לפיתוח תודעת שפע. לכן, מומלץ לזנוח אותן.
- הדאגה – ממקדת אותנו בחוסר במקום בשפע וכאמור, “מה שאנו מתמקדים בו גדל”. כאשר אנו דואגים מפני העתיד אנחנו מכוונים את הפוקוס שלנו כלפי החוסר ובכך מאמצים לעצמנו רגשות שליליים אשר מורידים אותנו “מתחת לקו“, ומכאן קשה מאד לפתח תודעת שפע.
- מתן ערך וקבלת תמורה – הקפידו לתת ערך לאנשים ודרשו תמורה בהתאם. פתחו לעצמכם חזון ומניע ערכי בבסיס העשייה אשר יובילו אתכם לרווחים לאורך זמן.
בפוסט הבא, נמשיך בסקירת העקרונות המעשיים לפיתוח תודעת שפע.
אהבת? הפקת ערך? אני מזמין אותך לעשות “לייק”, להגיב ממש כאן למטה ולשתף את חבריך בפוסט זה.
אשמח גם לענות כאן למטה לכל שאלה שיש לך.
“ניהול פיננסי”:
מחשבה 1 על “מתיאוריה לפרקטיקה – העקרונות לפיתוח תודעת שפע (2/5)”
תודה רבה על כל הערך והתוכן