חיפוש באתר ובבלוג
סך כל הפוסטים בבלוג
470
פוסטים אחרונים
קטגוריות
עמוד הפייסבוק שלי

כלים לרכישת מיקוד שליטה פנימי | מתוך פרק 3 בספרי “מלכוד המצוינות”

בפוסט הקודם מתוך פרק 3 בספר למדנו מהם המושגים “מיקוד שליטה פנימי” (מש”פ) ו”מיקוד שליטה חיצוני” (מש”ח), כמו גם מדוע מש”פ מהווה גישה חיונית להצלחה. כלים לפיתוח מיקוד שליטה פנימי

בפוסט זה, מהמשך פרק 3 ב”מלכוד המצוינות“, נעסוק בכלים לרכישת מש”פ. הנה הציטוט מהספר מעובד לפוסט.

 

ונתחיל מתזכורת קצרה:

“לאחר שהבנו את חומרתו של המש”ח ואת עוצמתו החיובית של המש”פ, נשאלת השאלה איך עוברים ממש”ח למש”פ?

התשובה הקצרה היא האמרה הבאה שלי: “בחירה, ולא בריחה, כדי שלא יהיה בכי רע“. אם זה לא היה ברור לך עד כה, הנה המלצתי החמה כאן באופן חד וחלק: שנה כמה שיותר מהר את הממ”מ שלך ממש”ח למש”פ. אני מתכוון להרבה בחירות קטנות חוזרות ונשנות במש”פ במהלך היום-יום שלך. עוד על הדרך ליישם זאת בפרק 12 להלן. ככל שתעשה זאת יותר מהר, ככה תשיג יותר בחייך. מש”פ הוא אם כן תנאי הכרחי להצלחה. על מנת לממש מש”פ השתמש ביכולת הבחירה שלך, קח את האחריות והיוזמה ל-ממ”מ שלך, הימנע מקיטורים, תלונות והאשמות, והבט על עצמך כמקור לכל הדברים בחייך.

 

המשבר כנקודת מפנה ברכישת מיקוד שליטה פנימי

אני לא מאחל לך משברים בחייך, אך לפעמים דווקא המשבר מכניס אותנו למצב של אין ברירה, ומעורר בנו מש”פ חזק המחבר אותנו לכוחות חריגים בעוצמתם: פרו-אקטיביות ויוזמה, נחישות והתמדה, רצון עז, מסוֹבבות ולא מסוּבַבות. או אז אנשים רגילים עושים דברים “בלתי אפשריים”. נפוליאון היל כתב בחשוב והתעשר: “בכל מצוקה יש זרעים של הזדמנות שוות ערך“. ראה גם לדוגמה את סיפורו של אבנר שילה, אשר דווקא מתוך המשבר שעבר בדמות מחלת הסרטן הצליח לצמוח ולהגשים. הנה דבריו כפי שצוטט בדה-מרקר בכתבה מיום 25/12/08:

אני מאוד מזדהה עם מה שאומרים לפעמים על משברים כלכליים: משבר הוא דבר יקר מדי מכדי לוותר עליו. הסרטן היה נקודת מפנה חיובית בחיים שלי. ההתמודדות איתו לימדה אותי המון דברים על עצמי ועל העולם, להתפתח מבחינה רגשית, לקבל את עצמי יותר ולאהוב יותר. לא הייתי מוותר על הדברים האלו שהם מאוד חיוביים וטובים. זה נכון לגבי כל מיני סוגים של משברים, כלכליים, בריאותיים נפשיים ומשפחתיים. יכול להיות שלא היינו בוחרים במשבר, אך בסופו של דבר הוא הביא אותנו למקום אחר, חדש, גבוה יותר, ועל זה, לא היינו רוצים לוותר.

אם כך, בעת משבר, ובכלל בחיים, השאלה החשובה היא במה אנחנו מתמקדים, במצוקה או בזרעים של ההזדמנות, גם אם הם קטנים ככל שיהיו. אליבא דה נפוליאון היל, שניהם קיימים, והשאיפה שלנו היא להתמקד דווקא בזרעי ההזדמנות.

אכן, זה בדיוק הזמן למש”פ, לזנוח את נסיבות המשבר ולהתמקד דווקא בחזון ובחלום שלנו שלרוב צומח מהמשבר; בצוותא הם יסייעו לנו להתקדם בצעדי תינוק ולעבור למחוזות חיוביים של הגשמה והצלחה.

 

כלים לרכישת מיקוד שליטה פנימי

לפני שאנו ממשיכים עם כלים פרקטיים ליצירת מש”פ, הבה נארוז את כל מה שכתבנו בפרק זה בצורה יותר מרוכזת, כדי להאיר ולהעיר את המש”פ ככוח הבסיסי והחיוני להצלחה. כך נוכל לאסוף את הכוחות, המוטיבציה והאנרגיה שלנו כדי להוציא את המש”פ אל הפועל בצורה מיטבית:

אחת מעובדות היסוד בהתפתחות אישית היא שרוב האנשים ישנים תודעתית וחיים באוטומט שלפחות חלקו אינו משרת אותם. כתוצאה מכך, הם אינם מרוצים דיים, אינם מאושרים, תלויים בנסיבות ו”מחכים למשיח”. רוב בני האדם אינם מבינים כמה יכולת ובחירה יש בידם כדי לכוון את החיים שלהם; אפשר גם לכנות זאת לסובב את גלגל האפשרויות של החיים שלהם על מנת לגלות כמה שיותר הזדמנויות ולממש אותן.

לכן, הנתיב להצלחה מתחיל ב”התעוררות תודעתית”, להבין ולאמץ את התפיסה שיש לנו את הכוח והיכולת לעשות, לבחור ולשנות כל דבר בחיים שלנו שאיננו מרוצים ממנו. אם כך, להפנים וליישם: כל אחד יכול! כניצוץ אלוה ממעל לפי היהדות ותורות רוחניות אחרות, יש לנו יכולות בלתי רגילות ומסוגלות להביאן לידי ביטוי במציאות.

ראינו את הדוגמה של אבנר שילה לעיל וקיימות עוד רבות אחרות. לתשומת ליבך שאינני מדבר כאן על ביטחון עצמי, אמונה ביכולות ודימוי עצמי חיובי; לכל אלו נגיע בסוף הספר עם פתרון מלכוד המצוינות המלא. מטרתי כאן היא לחשוף בפניך שגם אם אין לך ביטחון עצמי רב, מש”פ יאפשר לך להתפקס על החיובי, להבין שהתוצאות בחייך תלויות בעיקר בך, וכך גם להניע אותך לפעולה ומשם גם להישגים.

אכן, המציאות שלך תלויה בך, לא במשיח ולא באף אחד אחר. ברור, סביר שנסיבות לא נוחות תמיד תפרענה לך. האמריקאים אומרים: Shit Happens. אבל גם בעת נסיבות לא נוחות, תמיד, אבל תמיד, תוכל לעשות משהו בנידון – לבחור איך להגיב לנסיבות – ולא להישאר קורבן שלהן; לא להתנהל במסכנות ולהיות “משותק” מחוסר הוודאות והיכולת.

כדי ליישם יותר מש”פ מה שנרצה לעשות זה כמובן לצאת מהאוטומט ולהפסיק את הקיטורים, התלונות וההאשמות, לגבי עצמנו ולגבי הזולת. במקום זאת, לצאת מהאוטומט ולהפנים: יש לנו את היכולת להגיב, ליזום ולעשות. ואז, להתחיל לבצע ולקדם את עצמנו לקראת מה שחשוב לנו בחיים בצעדים קטנים, גם אם אין לנו וודאות ואין שליטה על העתיד. בשורה תחתונה, זה אומר לקחת אחריות מלאה על החיים שלך. ואת זה רק אתה יכול לבצע, אף אחד אחר לא יכול לעשות זאת בשבילך!

אולי הנך תוהה בשלב זה: האמנם כל אחד יכול הכל? טוב, אולי הגזמתי עם האמירה הסוחפת הזו. יחד עם זאת, העולם מלא אנשים רגילים שעשו דברים בלתי רגילים, לא מכיוון שהיו מוכשרים במיוחד, אלא מכיוון שהיו במיקוד שליטה פנימי מלא ולא ציפו שום דבר מאף אחד, אלא רק מעצמם; ואזכיר כמה מהם: רוזה פארקס, אימא תרזה, מרטין לותר קינג וגנדי.

בשלב זה, חיוני להזכיר את המוח הלא-מודע, שהוא מחשב העל האמיתי שלנו וקובע 95% מהתוצאות שלנו. חשוב לדעת לעניינו, שמיקוד שליטה חיצוני, במחשבה, בדיבור ובמעשה (ממ”מ), משדר למוח הלא-מודע את האמונה המגבילה “אני לא יכול”. בכך, גישת המש”ח גורמת למחשב העל שלנו, דרך אמונה מגבילה זו, לפעול דווקא כנגד רצוננו המודע ולפגוע בתוצאות שאנו משיגים. הנה כי כן עוד סיבה מדוע עדיף לבחור במש”פ, המשדר למוח הלא מודע שלי: “אני רוצה, אני מתמודד, אני עושה, אני יכול!”.

 

איך עוד לעבור ממש”ח למש”פ?

בשלב זה כבר ברור לך מדוע מעבר כזה עשוי להיות ההחלטה הכי חשובה בחייך. גם קיבלת לא מעט טיזרים בפרק זה איך לעשות זאת. למשל, התעוררות תודעתית, יציאה מהאוטומט והגדלת כמות הבחירות בחייך. הפרקטיקה, כמו לגבי כל שינוי שאני מלמד, מתבצעת דרך יישום המתודולוגיה הייחודית שפיתחתי  “נוסחת מה בתוך” (להרחבה ראה פרק 12 בספר זה ועוד יותר בספרי להתרגל להצליח, החל מפרק 7): עלינו קודם כל להיות מודעים לנטייתנו האוטומטית להיות במש”ח, ולהעדפה הטבעית שלנו כבני אדם להתלונן, לקטר, לוותר ולהקטין את עצמנו ואת כוחנו, מי יותר ומי פחות.
לאחר מכן, להתבונן בעצמנו בזמן אמיתי כשכל אלו מתרחשים ביום-יום ולזהות איך האוטומט הזה נכנס לפעולה ופוגע ביכולתנו להתקדם ולהתפתח. ואז, לקבל החלטה ובחירה באותן נקודות התבוננות שלא להיגרר להרגל האוטומטי; במקום זאת לשאול את עצמנו מה אנו יכולים לעשות עכשיו כדי לעבור למש”פ, גם אם הנסיבות קשות.

כמובן, בחירה אחת או שתיים לא יְיָצרו שינוי, ולכן חשוב גם לתרגל את הבחירה לפחות 30 יום ברציפות על מנת להשלים את התהליך, לחולל את השינוי ולהטמיעו במוח הלא-מודע שלנו כהרגל חדש. היישום האידיאלי מתרחש באמצעות בחירות קטנות, צעד אחר צעד, תוך התעוררות מהשינה התודעתית והנטייה למסוּבַבות שקיימים אצל רבים מאיתנו. פשוט להחליט: אני מפתח מש”פ בצעדי תינוק, באמצעות התבוננות עצמית ובחירות קטנות יום-יומיות לקחת יותר יוזמה ואחריות, לא להיתלות בנסיבות, להיות פרואקטיבי ונחוש, ממוקד ומאמין בכוחי להוביל את חיי למחוזות שאני חפץ בהם. כמובן, גמירות הדעת הזו עדיין לא מבטיחה שאכן אוכל להגיע למחוז חפצי, אך היא יוצרת תשתית מנטלית חזקה ויציבה, עליה זרעי מאמציי ינבטו ויישאו פרי.

כפי שכבר אמרנו, גם היכולת לשחרר את הצורך בוודאות ובשליטה לגבי נסיבות שאינן בשליטתנו לאורך נתיב העשייה תיתן לנו רוח גבית למימוש ולתוצאות. רובין שארמה אמר: “עשה את הדברים הקשים שמעולם לא עשית, ועורר את הכישרון שמעולם לא ידעת שיש לך“. אם האמרה הזו היתה פרי עטי, הייתי מעדיף במקום “הדברים הקשים” לומר “הדברים הקטנים”. דברים קשים עלולים להרתיע, אך כשלוקחים מטלות, מטרות ותכניות גדולות ופורטים אותם לצעדים קטנים, כל “בייבי סטפ” כבר הופך להיות אפשרי ובר-יישום.

 

לעשות את הדברים הקטנים כדי להשיג תוצאות גדולות

אכן, האתגר הוא בדברים הקטניםבחירות מוּדעות ומקדמות במחשבות, במילים ובמעשים (ממ”מ) לאורך זמן של הרבה מאוד דברים קטנים תוך התמדה ונחישות, בסופו של דבר מצטברות להישגים גדולים. להרחבה ולהמחשת עיקרון הצעדים הקטנים ראה את הפוסט הזה וגם epochtimes.co.il/247248. אני מאד אוהב את האמרה הבאה של היזם והיועץ מייקל אלטשולר: “החדשות הרעות הן שהזמן הטס, החדשות הטובות הן שאתה הטייס“. אכן, חלק מרכזי במימוש הרעיון של מש”פ באמצעות “נוסחת מה בתוך” הוא הבחירה, ההחלטות שאנחנו מקבלים והצעדים הקטנים שאנחנו עושים בתכלס, בכדי להתקדם ולהשיג הישגים.

חשוב גם לזכור לתרגל את הדברים האלה, כי רק תרגול חוזר ונשנה יוצר, בסופו של דבר, את ההרגל החדש. עוד אזכיר כאן את המבנה למימוש, שיושב ברקע ותומך בנו כל הזמן. המבנה למימוש הוא התזכורות שאני ממליץ לשים לעצמנו כדי לממש את ההתבוננות העצמית, בכדי לא לשכוח לבצע אותה. כי ללא התבוננות עצמית אין בחירה ולכן גם לא נוצר שינוי. כאמור, פרטים נוספים על הנוסחה ואיך ליישם אותה ראה בפרק 12 בספר זה.

אם כך, זה הפורמט וזאת המתכונת לכל שינוי בכלל וליישום מש”פ בפרט. במשפט אחד – התייחס אל עצמך כגורם העיקרי לתוצאות בחייך, אל תקטר, תתלונן ותאשים אף אחד, ופעל עקב בצד אגודל בכדי להתקדם ולפרוץ דרך.”

עד כאן הציטוט מפרק 3. לקבלת 4 הפרקים הראשונים מהספר “מלכוד המצוינות” בחינם

המידע בפוסט מבוסס על ספרי השני מלכוד המצוינות שיצא לאור במרץ 2023.

הספר מִלכּוד המצוינות סיים בהצלחה פרויקט הדסטארט וניתן לרכישה מאתר זה בהנחה כאן בקליק החל מאפריל 2023.

 

אהבת? הפקת ערך? אני מזמין אותך לעשות “לייק”, להגיב ממש כאן למטה ולשתף את חבריך בפוסט זה.
אשמח גם לענות כאן למטה בתגובות לכל שאלה שיש לך.

 

שיתוף הפוסט ברשתות החברתיות:

אולי יעניין אותך לקרוא פוסטים נוספים:

2 מחשבות על “כלים לרכישת מיקוד שליטה פנימי | מתוך פרק 3 בספרי “מלכוד המצוינות””

  1. שלום רב!
    אני סקרן, האם מה שכתוב כאן יכול להועיל גם במקרים שההרגל הוא ברמה של התמכרות?
    שהרי בהרגל כזה האדם מפיק “הנאה” מסויימת בא הוא כביכול תלוי ממש ובהפסקתו יש גם את תסמיני הגמלה וכו’.
    תודה מראש!

    הגב
    • הי ישי ותודה על תגובתך.
      התשובה בגדול היא “כן”.
      יחד עם זאת, התמכרות כרוכה בהרבה עומק רגשי שלרוב מחייב טיפול עמוק יותר.
      אינני מומחה בהתמכרויות ולכן אני עונה כאן בזהירות הראויה.
      חגי

      הגב

כתיבת תגובה

הזמנים מאתגרים? העסק או הקריירה תקועים?

דווקא עכשיו, זה הזמן להתחיל לחשוב על שחרור התקיעות.

אני מזמין אותך לייעוץ טלפוני ראשוני בחינם

בתאום ישירות מול היומן שלי