חיפוש באתר ובבלוג
סך כל הפוסטים בבלוג
471
פוסטים אחרונים
קטגוריות
עמוד הפייסבוק שלי

סיכום חלק הקרחון מתחת לפני המים של מלכוד המצוינות | מלכוד המצוינות הקטן – איך החינוך בילדות יוצר אמונות מגבילות

מאת:
Picture of חגי שלו

חגי שלו

מלכוד המצוינות - ספרו השני של חגי שלו

אני מביא היום ציטוט המעובד לפוסט מסוף פרק 3 של ספרי ה-2 מלכוד המצוינות, המסכם את 3 פרקיו הראשונים וחושף את מה שאני מכנה “מלכוד המצוינות הקטן“.

זהו מעגל תנופה שלילי שנולד בילדות ומחולל שרשרת הרגלים היוצרת ומחזקת את האמונות המגבילות שיושבות בבסיס ההוויה של כל אדם.

התוצאה היא באגים במערכת ההפעלה האנושית בבגרות שתוקעת את ההצלחה בכל מישורי החיים:

“בשלושת הפרקים הראשונים חשפתי עבורך את חלק הקרחון שמתחת לפני המים של מלכוד המצוינות, את מה שמתחולל עמוק במערכת ההפעלה האנושית שלנו, במוח הלא-מודע, ותוקע רבים וטובים. זהו האוטומט לפיו פועלים עשרות אחוזים מהאנשים בעולם. השילוב של מרכיביו פוגע במיצוי הפוטנציאל האנושי, מעורר רגשות שליליים פוגע בשלוות הנפש ובאושר, ומטרפד שינוי וצמיחה.

כעת אארוז עבורך את כל מה שעסקנו בו עד כה לתרשים שמשמאל, המְכנס את הכל למעגל שוטה שאני מכנה מלכוד המצוינות הקטן.

הבה ונסכם בקצרה את השתלשלות המרכיבים הללו:

 

רצון בסיסי וטבעי להצטיין שמטופח בילדות

הטבע בכלל והמהות האנושית בפרט מושתתים על דינמיקה ותנועה. כל הטבע הוא אבולוציוני, הכל נמצא בתזוזה, או צמיחה או קמילה, ללא מצבי ביניים. וכך גם בני האדם. כפי שכבר אמרתי: “בני האדם בכל מין וצבע, הם כמו כל דבר אחר בטבע; כל מה שלא עמל, צומח וגדל, קמל ונובל“. הרצון הבסיסי והטבעי הזה קיים בנו משחר נעורינו, וטוב שכך.

 

טעויות בילדות שמעוררות ביקורתיות מצד ההורים

אנו נולדים כיצורים סקרנים שאוהבים לחקור ולהתנסות; במקור אנו חסרי פחד, מוּנעים בעוצמה לבדוק ולבחון חוויות חדשות. “מי שלא מנסה לא טועה” אומרת הקלישאה הידועה, ללמדנו שמי שמנסה כן טועה, ולפעמים בגדול. והטעויות אינן נעימות לאף אחד, גם לא לפעוטות רכים, בעיקר אם הן מלוות בביקורת ובכאב, פיזי או רגשי. יחד עם זאת, הן בלתי נמנעות והשאלה שבה עסקנו היא איך ההורים מסייעים, או לא מסייעים, לנו להתמודד איתן. כך, ההורים מתוך כוונות טובות רוצים לגונן, ללמד ולחנך, אך לרוב סוברים בטעות שביקורת (לא בונה) ושיפוטיות הן דרך טובה ונכונה ללמד את ילדיהם להבדיל בין טוב לרע. ברם, אז קורה בדיוק ההפך…

 

מתפתחות אמונות מגבילות סביב מניעי ההצלחה והכבוד

הביקורת והשיפוטיות מצד ההורים, “האלילים” של הפעוטות, מעוררות אצל אלו האחרונים אשמה ורגשות שליליים אחרים. הם מבינים (בטעות) שהם הם המקור לכעסים של ההורים ולכם הם אשמים. מכאן קצרה הדרך להתפתחות אמונות מגבילות בעיקר סביב מניע ההצלחה, כמו: “אני לא מספיק טוב“, “אני לא בסדר”, או “אני כישלון”; או לאמונות מגבילות סביב מניע הכבוד, כמו: “אני לא חשוב”, “לא מעריכים אותי”, “לא מכבדים אותי” או “לא מתייחסים אלי”. חשוב להדגיש שהרגשות השליליים הם הדלק או השמן על מדורת האמונות המגבילות, ולכן מלבים את היווצרותן. אמונות מגבילות אלו נוצרות במוח הלא-מודע, שאינו נגיש באמצעים קונבנציונליים, ולכן קשה מאד לעקרן משם.

 

היווצרות חששות ופחדים מביקורת ומטעויות

הילד הרך מסיק (בטעות) שאסור לו לטעות והאמונות המגבילות הללו בכלל מונעות ממנו לנסות לפעול. פה כבר נזרעים הזרעים הראשונים של מיקוד שליטה חיצוני: חוסר מסוגלות, היתלות בנסיבות ואפילו קורבנוּת.

 

הצורך בוודאות ובשליטה מתחזק

בגלל החשש מטעויות והאמונות המגבילות, הילד בוחר לפעול רק אם יש לו וודאות במה שעתיד להתרחש ויכולת לשלוט בנסיבות. מצב זה מקטין מאד את כמות הבחירות שהוא עושה כי הרי לרוב –

 

אין וודאות והשליטה במציאות מוגבלת

ולכן הילד בוחר לרוב במצב של אי-פעולה ומעדיף להישאר במקום “הבטוח” של אזור הנוחות (שאותו אני מכנה גם: האזור הנחוּת ואזור הנֵכות). הפאסיביות הזו פועלת כחרב פיפיות, כי היעדר העשייה מונעת חוויות הצלחה וכך האמונות המגבילות מתקבעות עוד ועוד במוח הלא-מודע, בהיעדר חוויות חיים חיוביות שתעקורנה אותן משם.

 

תחושות חוסר האונים וחוסר המסוגלות מתעצמות

עם החזרה עליהן הן הופכות להרגל ולנורמה. אליהן מתלוות לעיתים תופעות של ביישנות, מופנמות, פאסיביות וחוסר אסרטיביות, וכך נבנה –

 

מיקוד שליטה חיצוני

תפיסת המציאות של הילד היא שאין הוא יכול להשפיע על חייו ונגזר עליו להיות מושפע לעד מנסיבות ולהיות תלוי בהן לנצח. מתגברות תחושת הקורבנוּת והנטייה להאשים במר גורלו את סביבתו, אנשים ואירועים, וכך –

 

הצמיחה, ההתפתחות וההצלחה נמנעות

הילד אינו ממצה את הפוטנציאל שלו, רואה מסביבו אחרים שכביכול טובים ממנו, או שנדמה לו שהם טובים ממנו, האמונות המגבילות מקבלות “הוכחה” כביכול שהן אמת.

ואז אנו חוזרים לסעיף השלישי, האמונות המגבילות מתחזקות, וחוזר חלילה…

בדרך זו, מתגברות האמונות המגבילות, ומעגל השוטה הנ”ל חוזר על עצמו ומתעצם עם כל סיבוב, ללא יכולת יציאה ממנו, כביכול. לכן זהו מלכוד.

את השרשרת הקריטית הזו תיארתי בספר זה עד כה. אני קורא לה מלכוד המצוינות הקטן. זהו מלכוד כי בעמדת המוצא קיים הרצון להצטיין ולהצליח, אך השתלשלות האירועים בילדות בעיקר, גורמת בדיוק את ההפך – לפגיעה ביכולת שלנו להצליח ולהצטיין. ראינו גם שהמִלכוד הקטן מייצר מיקוד שליטה חיצוני וסיפקנו גם אמצעים ראשונים לעבור למיקוד שליטה פנימי. שים לב שרוב רובו של המלכוד הקטן מתחולל בעבר וכך אנו מתחילים את חיינו הבוגרים כבר עם מקלות קיימים בגלגלי ההצלחה שלנו. הבעיה היא שהוא חמקמק, לא מובחן ורחוק מההווה שבו אנו חווים את תוצאותיו ההרסניות.

זהו מצב המוצא למלכוד המצוינות המלא שאתאר בהמשך הספר, כולל איך לפוגג אותו. המלכוד המלא מתחיל מעמדת המוצא הנ”ל, הנשענת על העבר הרחוק, על הילדות. שאר המלכוד הגדול מתרחש בחיים הבוגרים, בעבר הקרוב יותר או אפילו בהווה. לכן, קל יותר להבחין במרכיביו, לשנות אותם, וכך גם לבער אותו. ברם, יכולתנו לפוגג אותו תהיה מאד מוגבלת ללא הבנת שורשיו במלכוד הקטן, ובראשם האמונות המגבילות. לכן חשיבותו הגדולה של מלכוד המצוינות הקטן, שתיארנו עד כה בחלקו הראשון של הספר.

אם כך, בפרקים הבאים נתחיל להאיר ולהביא למודעות שלך הרגלים תוקעים שכיחים נוספים שנמצאים בהמשך השרשרת ומרכיבים את מלכוד המצוינות המלא. בכך יעסוק חלקו השני של הספר. בחלק השלישי נציג את השיטה, הכלים והפתרונות על מנת למוסס את מלכוד המצוינות, למצות יותר מהפוטנציאל האנושי שלך, להגשים, לשגשג, וכמובן להצליח להגשים את מטרותיך.

 

מילותיו של פרופ’ יורם יובל ממאמר שפרסם בוויינט ב-22/7/16 ראויות כדי לסיים את הפרק הזה:

הבחירה בין טוב לרע היא תמיד מודעת, מכוונת, ממש כפי שכתוב בספר בראשית (‘עץ הדעת טוב ורע’). אבל בשביל לבחור ביניהם חייב אדם להיות מודע לרע שבתוכו – ומנגנונים נפשיים רבי עוצמה עוזרים לו לא להיות מודע. אחד מהם הוא ‘הטיית החיוביות’ – הנטייה הנורמלית והמרשימה שלנו לראות את עצמנו כצודקים יותר ממי שאנחנו באמת, ולתלות את האשם תמיד באחר, בלי להתבלבל, ובשכנוע עצמי רב“.

ואני (חגי) מוסיף – לתלות את האשם גם בעצמו. משפט הסיום המודגש של הציטוט ממחיש את הנטייה האנושית האוטומטית למיקוד שליטה חיצוני, למרות שתמיד יש לנו את האפשרות לבחור במיקוד שליטה פנימי.”

 

עד כאן הציטוט מהספר. יודגש שב-3 הפרקים הראשונים אני מפרט ומסביר את הסיכום לעיל, תוך המחשות ודוגמאות.

המידע בפוסט מבוסס על ספרי השני מלכוד המצוינות שיצא לאור במרץ 2023.

הספר מִלכּוד המצוינות סיים בהצלחה פרויקט הדסטארט וניתן לרכישה מאתר זה בהנחה כאן בקליק החל מאפריל 2023.

 

לסיום, הנה 10 דק’ מעולות של ד”ר אנאבלה שקד, שמסבירה בקיצור ולעניין איך להכשיר את הילדים להיות מבוגרים עצמאים ואחראים. חובת צפייה לכל הורה:

 

אהבת? הפקת ערך? אני מזמין אותך לעשות “לייק”, להגיב ממש כאן למטה ולשתף את חבריך בפוסט זה.
אשמח גם לענות כאן למטה בתגובות לכל שאלה שיש לך.

להרשמה לערוץ היוטיוב שלי נא ללחוץ על האייקון:

שיתוף הפוסט ברשתות החברתיות:

אולי יעניין אותך לקרוא פוסטים נוספים:

2 מחשבות על “סיכום חלק הקרחון מתחת לפני המים של מלכוד המצוינות | מלכוד המצוינות הקטן – איך החינוך בילדות יוצר אמונות מגבילות”

  1. תודה חגי על המידע!
    להרגשתי יש המון הרגלים תוקעים, וכשמנסים לשנות החברה והמשפחה תוקעת אותך. לפני מספר ימים היתה לי שיחה עם המשפחה על נושא האושר בעבודה, וטענתם היא שגידול הילדים הוא זה שמביא את האושר. יכול להיות שחלק מהאנשים מסתפקים בלראות את הילדים גדלים ומתפתחים אבל לדעתי זה רק עושה נזק לילדים כי האושר שלי לא תלוי בילדים.
    בכל אופן מאחר והסובבים אותי גם תוקעים אותי במקום, בחרתי לבצע את השינוי בכל מקרה למרות שאף אחד לא תומך בי. אני מרגיש שזה מוריד אותי מאוד ואני לא מצליח למצוא תמיכה מבית שתעזור לי לעשות את הטעויות, לצמוח וללמוד מהם. אז גם השינוי הגדול שעשיתי משאיר אותי בחלק גדול מהדברים במרחב האוטומטי ועדין תקוע.
    תודה רבה

    הגב
    • שלום דב ותודה על תגובתך!
      אני מסכים איתך שהאושר הפנימי שלנו אינו תלוי בילדים. בעוד בהחלט ייתכן שילדים מביאים אושר, יש רק מקור אחד לאושר תמידי והוא פנימי.
      כלומר, שום דבר חיצוני אינו יכול להביא אושר תמידי. כמובן, אין רע בקבלת אושר מבחוץ, כולל מילדים, כמו גם מבילויים, כסף והנאות אחרות של החיים, אך כל עוד נשענים על מקורות חיצוניים לאושר, הוא בר חלוף.
      הראייה הכי טובה לכך היא אנשים “שיש להם הכל” ובכל זאת אינם מאושרים, לעיתים עד כדי התאבדות. כולנו מכירים סיפורים כאלו…

      מאידך, אני קולט מדבריך שאתה נזקק לתמיכה מהסביבה כדי להיות מאושר.
      בעוד שזה לגיטימי ואנושי, שים לב ששוב יש כאן תלות במקור חיצוני, שאינו תלוי בך.
      זה מקור תקיעות משמעותי וקרוב לוודאי שזה גם מה שתוקע אותך.
      נראה שאתה תלוי מידי בסביבה שלך ומאפשר לה להוריד אותך.
      מצב זה נקרא “מיקוד שליטה חיצוני” והוא אכן תוקע.
      זה לא חייב להיות כך. באפשרותך להיות גם ב”מיקוד שליטה פנימי”.
      אין הכוונה כאן לומר שאינך תלוי בסביבה שלך, אלא שבכל נסיבות כלשהן שאין לך השפעה עליהן (כמו הסובבים אותך), באפשרותך לבחור איך להגיב אליהן ולשמור על החירות הרגשית שלך.

      זהו הרגל נרכש, מאתגר אך בהחלט אפשרי.
      להרחבה על “מיקוד שליטה” אני מזמין אותך לקרוא את פרק 3 בספרי החדש “מלכוד המצוינות”.
      4 הפרקים הראשונים שלו ניתנים להורדה בחינם כן בלינק – https://www.hagaishalev.com/book2/present.
      לחילופין, באפשרותך לקרוא חלקים ממנו בפוסטים הבאים בבלוג שלי:
      https://www.hagaishalev.com/blog/locus-of-control
      https://www.hagaishalev.com/blog/locus-of-control1.

      אתה גם מוזמן לפנות אלי אישית בכל שאלה נוספת או סיוע שתרצה לקבל ביישום הנ”ל, לטלפון 0544877725.

      ב ה צ ל ח ה !!!
      חגי

      הגב

כתיבת תגובה

הזמנים מאתגרים? העסק או הקריירה תקועים?

דווקא עכשיו, זה הזמן להתחיל לחשוב על שחרור התקיעות.

אני מזמין אותך לייעוץ טלפוני ראשוני בחינם

בתאום ישירות מול היומן שלי