חיפוש באתר ובבלוג
סך כל הפוסטים בבלוג
470
פוסטים אחרונים
קטגוריות
עמוד הפייסבוק שלי

מהן ההשלכות של ניהול זמן לקוי על האפקטיביות והתפוקה | מתוך פרק 6 בספרי מִלכּוד המצוינות

מאת:
חגי שלו

חגי שלו

“ב-10 הפרקים הראשונים של הספר אני מסביר איך פועל מִלכּוד המצוינות. זאת, מכיוון שתנאי הכרחי לשינויו ומיגורו מתוכך הוא המודעות לדרך השלכות של ניהול זמן לקוי שבה הוא פועל. “אין שכל, אין דאגות” אומר המשפט העממי. אכן, המודעות היא היחידה שתגרום לך להתבונן בעצמך, לזהות את מרכיבי המלכוד בך, כדי שתבדוק עד כמה הוא רלבנטי עבורך.

אני מזכיר כי שינוי אינו טבעי למרבית בני האדם, ועד שלא תיווכח מעבר לכל ספק עד כמה המלכוד מתייחס אליך, האוטומט שלך ייטה לבטל את הרלוונטיות שלו לגביך ולשלול את קיומו. בכדי למנוע זאת ולסכל את מסך הערפל שהאוטומט שלך עלול לשים לפניך, אני מעמיק בחלק זה, עד וכולל פרק 10, בתיאור מרכיבי המלכוד. בדרך זו אאפשר לך להגביר את מחויבותך למגר את מלכוד המצוינות שלך בהמשך הספר, בקטעיו הקריטיים. החל מפרק 11 ועד סוף הספר נעסוק בפתרונות למלכוד ובמתן כלים למגר אותו.

 

היבטים של ניהול זמן לקוי

סקרנו עד כה את ההימנעות מקבלת החלטות ואת הדחיינות. שני היבטים משמעותיים נוספים של ניהול זמן קלוקל הם תעדוף משימות לקוי וחוסר סדר. כבר ראינו שהמצב הרגשי הירוד (“מתחת לקו“) של ניהול זמן לקוי, על שלל האמונות המגבילות סביב ההצלחה שהוא מחזק, גורם לחוסר אנרגיה, לכאוס, לבלבול, לחוסר אונים, לדחיינות, לוויתור ולהימנעות.

במצב זה היכולות הקוגניטיביות שלנו אינן ממוצות ואף האינטליגנציה נפגעת (יש האומרים שאנו מאבדים כ-13 נקודות באיי-קיו שלנו!). באופן זה, איננו ממוקדים מספיק, אנו עסוקים בכיבוי שריפות, האפקטיביות שלנו נפגעת, וכך גם כושר התעדוף, הסדר והארגון סופגים מכה אנושה. בהיות ניהול הזמן והמשימות קשור ישירות להספק ולביצוע משימות, גם אלו נפגעים קשות.

יתרה מכך, מי שמנהל עובדים לוקה לרוב גם בריכוזיות יתר ובקושי לבזר. זאת, מכיוון שהאצלת סמכות לאחרים נתפסת כמסוכנת, עלולה לגרום לטעויות ובכך לסכל את השליטה והוודאות של המנהל על תחומי אחריותו. ביטוי אופייני למצב זה הוא האמירה הבאה של המנהל: “אף אחד לא יכול לעשות זאת טוב כמוני”. התוצאה היא שהמנהל מהווה צוואר בקבוק, מעמיס על עצמו עוד ועוד, ובכך תוקע עוד יותר את ניהול הזמן שלו, את התפתחותו האישית ואת התפתחות העסק או המחלקה אותם הוא מנהל.

 

מקרה קלאסי של עו”ד שטבע בים המשימות שלו בתפקוד לקוי

זכור לי המקרה של אביב (שם בדוי), עו”ד עצמאי מצליח בשנות ה-40 לחייו, שהגיע אליי לאימון עסקי בעקבות חוסר שביעות רצון מחייו.

לכאורה, היה לאביב הכל: עסק משגשג, מומחיות, מעמד והכרה מקצועיים, משפחה אוהבת וחמה, שפע כלכלי וחומרי, והצלחה כלפי חוץ אותה בנה בעשר אצבעותיו. אך בתוכו אביב לא היה מאושר. הוא חש שהעסק מנהל אותו, הרגיש לחוץ, משועבד לעבודתו וחסר אנרגיה. אביב עבד מאוד קשה, רדף אחר הזנב שלו, עסק תדיר בכיבוי שריפות, העמיס על עצמו יותר מידי במקום לבזר לעובדיו, וכך גם נשחק מהר, לעיתים קרס וחלה תכופות.

אביב היה נתון בסטרס ללא די זמן לדאוג לעצמו ולבריאותו: הוא לא התעמל, לא נהנה מפנאי איכותי עם עצמו, היה מתוסכל תמידית מכך שאינו מקדיש מספיק זמן למשפחתו ולילדיו שגדלו “בלעדיו”, וכמובן שגם אכל בצורה לא בריאה וסבל מעודף משקל. כל אלו גרמו להתרופפות בריאותו ואביב חש במלכוד, מבלי שראה אור בקצה המנהרה כיצד לצאת ממנו.

בתהליך האימון אִבחנו את מלכוד המצוינות של אביב, שיקפתי לו איך עובדים מרכיביו בזה אחר זה ופוגעים בו, ותרגלנו את הכלים שתלמד בחלקו השלישי של ספר זה על מנת להיחלץ ממנו. כתוצאה מכך (וזה לא הוקוס פוקוס, אלא תהליך הדרגתי ומאתגר), אביב עשה שינוי חיובי מהותי: הוא שינה את האמונות המגבילות אשר בבסיס הווייתו, את הרגלי החשיבה שלו, הרגלי ההתנהגות שלו ואת רגשותיו, המיר את הפרדיגמות התוקעות שניהלו אותו בחדשות ומאפשרות, וכך גם שיפר את איכות חייו, את בריאותו ואת האושר שלו.

למותר לציין כי גם תוצאות העסק שלו השתפרו, כי כשטוב לבעל העסק טוב גם לעסק. זה היה אחד מהמקרים המכוננים שגרמו לי להכיר בעוצמתו של מלכוד המצוינות ובתועלות שאפשר להפיק ממיגורו.

 

אם כך, נוכל להשלים כעת את המרכיבים הבאים במלכוד המצוינות אותם כיסינו בפרק זה (תרשים 6-5):

היבטים של ניהול זמן לקוי על היעילות והתפוקה לסיום הפוסט ופרק 6, אני מבקש להביא מדבריו של ד”ר גאבור מאטה, רופא, סופר, אקטיביסט ומומחה בעל שם עולמי להתמכרויות, כפי שצוטט בריאיון בעיתון הארץ ב-18/8/21. דבריו מסכמים נפלא רבים מהנושאים שעסקנו בהם בפרק זה: “אי אפשר להפריד את הנפש מהגוף… הרגשות משפיעים על הפיזיולוגיה, במיוחד אם עלינו להדחיק את הרגשות שלנו, כדי לשרוד. יש לכך השפעה מרחיקת לכת על המערכת החיסונית. יש לא מעט מחקר על הנושא, אך הידע לא מגיע לרופאים: ברוב הפעמים, אם תלכי לרופא ותתלונני על פריחה, אסטמה או מחלה אוטואימונית, אף אחד לא ישאל אותך על הילדות שלך, הטראומות שחווית, מערכות היחסים בחייך, הדברים שמייצרים אצלך סטרס, איך את מרגישה כבנאדם, למרות שאלה הדברים המשמעותיים ביותר, שיכולים לחולל שינוי גם במצבך הפיזיולוגי“.

כעת, משנוכחנו לדעת איך מלכוד המצוינות הופך בהדרגה לשרשרת של הרגלים תוקעים נוספים ולהשפעות פיזיולוגיות שליליות, ניכנס בפרק הבא לעומק המערכת הרגשית שלנו. בפרק 7 נגלה איך המלכוד בונה עוד ועוד רגשות שליליים מעבר לסטרס, אשר מעמיקים את השקיעה ב”בוץ” המלכוד עד מעבר לצוואר”.

 

עד כאן הציטוט מפרק 6 בספר.

ואני מוסיף סרטון איך לנהל זמן ומשימות ברמה הבסיסית מתוך קורס האימון העסקי המשולב שלי “להתרגל להצליח בעסק“:

 

המידע בפוסט מבוסס על ספרי השני מלכוד המצוינות שיצא לאור במרץ 2023.

פרטים על הספר מִלכּוד המצוינות כאן בקליק על הלינק

להקדמה של הספר קרא כאן מדוע כדאי לך לקרוא את הספר הזה.

הספר מִלכּוד המצוינות נמצא בשלבי עריכה מתקדמים, כבר סיים בהצלחה קמפיין הדסטארט וניתן לרכישה מאתר זה בהנחה כאן בקליק החל מאפריל 2023.

 

אהבת? הפקת ערך? אני מזמין אותך לעשות “לייק”, להגיב ממש כאן למטה ולשתף את חבריך בפוסט זה.
אשמח גם לענות כאן למטה בתגובות לכל שאלה שיש לך.

להרשמה לערוץ היוטיוב שלי נא ללחוץ על האייקון:

שיתוף הפוסט ברשתות החברתיות:

אולי יעניין אותך לקרוא פוסטים נוספים:

כתיבת תגובה

הזמנים מאתגרים? העסק או הקריירה תקועים?

דווקא עכשיו, זה הזמן להתחיל לחשוב על שחרור התקיעות.

אני מזמין אותך לייעוץ טלפוני ראשוני בחינם

בתאום ישירות מול היומן שלי