אם עד היום הדפתם בגיחוך את ההטפה לחשיבה חיובית, חכו עד שתקראו מה דפוסי חשיבה שליליים מעוללים לגוף שלכם. ספר מדעי חדש העוסק בהשפעת החשיבה והרגשות על ההזדקנות והבריאות, מגלה:
חשיבה חיובית היא לא סתם עצה מעצימה אלא עשויה למנוע מחלות ואפילו להאריך חיים.
הנה ציטוט מתוך הספר ולינק לפרטים נוספים:
“מחקרים מראים שאורך הטלומרים* מנבא באופן מהימן התפרצות מוקדמת של מחלות הקשורות להזדקנות ותמותה מוקדמת. אבל מתברר שהטלומרים אינם רק דרג ביצועי שממלא את הפקודות המועברות אליו מה-- DNA הם גם מושפעים במידה רבה ממגוון גורמים הקשורים באורח החיים שלנו, בהן מחשבות שליליות, תזונה ופעילות גופנית. גורמים אלה קובעים במידה רבה באיזו מהירות יתקצרו הטלומרים שלנו, ומכאן עד כמה מהר נזדקן ונחלה.”
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5047061,00.html
* אזור הקצה של הכרומוזומים, המכילים את החומר התורשתי שבגרעין התא. לכל כרומוזום שני קצוות ולפיכך – שני טלומרים, המיועדים בעיקר להגן עליו, בדומה לדרך בה מוגן שרוך נעל על ידי האגלט (קצוות השרוכים העשויים פלסטיק).
ומעבר לבריאות, בינינו, זה גם לא כיף גדול להיפגע ע”י אחרים. הנה המחשה מצוינת לכך ב-2 דק’:
אוקי, רשמתי בפתיח את העובדות המדעיות. עכשיו נשאלת השאלה איך מתמודדים עם מחשבות שליליות ואיך משנים אותן?
בסרטון הזה אני מסביר בפירוט ונותן כלים פרקטיים איך להתמודד עם אירועים בחיינו באופן שיאפשר לנו לשלוט גם ברגשות שלנו ולא רק בתגובות, שהן ברירת המחדל האוטומטית. הכל מתחיל במחשבות…
מודל אפר”ת הוא מודל ידוע מתחום הפסיכולוגיה הקוגניטיבית, אך אני הוספתי עליו והפכתי אותו לכלי פרקטי ויישומי, שמנחה ומסביר כיצד להשתמש בו לפיתוח אישי ולאימון עסקי.
הכל כאן בסרטון ב-16 דק’ (זהו סרטון מחודש, משופר ומשודרג שהקלטתי ב-2017. גרסה ארוכה יותר מתחת לסרטון זה):
והנה הגרסה הארוכה מ-2020 בת כשעה, שהקלטתי כחלק מהקורס הדיגיטלי היישומי שלי:
המודל הזה הוא כלי אחד מתוך כתריסר כלים פרטיים ויישומיים שאני נותן באימון העסקי ובאימון לשינוי קריירה האישי כדי להפיק תוצאות מיטביות.
חשיבותה של הכרת תודה
אחד מתתי הכלים שאני ממליץ להשתמש בהם בסרטון כדי להמיר מחשבות שליליות בחיוביות הוא הכרת תודה.
וזה לא רק עקרון רוחני, אלא גם הוכח מדעית:
מחקר של פרופ’ רוברט א. אמונס והפסיכולוג מייקל מקקאלו, שהתפרסם ב-2003 בכתב העת Journal of Personality and Social Psychology, מצא כי “הכרת תודה גורמת להתרוממות רוח, היא מפיצה בנו מרץ, מעוררת השראה ומובילה לשינוי פנימי.
התודה מטעינה את החיים במשמעות בכך שהיא מאפשרת לנו לתפוס את החיים כמתנה.
עוד גילו באותו המחקר שאנשים מכירי תודה חווים יותר רגשות חיוביים כמו אושר, התלהבות, אהבה, שמחה, אופטימיות ושתרגול שיטתי של הכרת תודה מגן מפני דחפים הרסניים כמו קינאה, טינה, חמדנות ומרירות.
הם גילו שאנשים שחווים הכרת תודה יכלים להתמודד בצורה יעילה עם הלחצים היום-יומיים, מצבים טראומתיים, להתאושש ממחלות וליהנות ממצב בריאותי משופר!
כך יוצא שהתודה היא למעשה המפתח לאושר.
פרטים נוספים על המחקר הזה תוכלו למצוא כאן וגם בקובץ PDF מפורט יותר כאן.
לתת ביטויים לרגשות שליליים
לכל מי שסבור שזה לגיטימי ואפילו חיוני לתת ביטוי לרגשות השליליים שלנו – אני מסכים!
רק השאלה היא לכמה זמן… אני טוען שלאחר שנתנו לרגשות השליליים ביטוי, כל אחד לפי הבנתו ורצונו, כדאי להמיר אותם ברגשות חיוביים כפי שאני מנחה לעיל, כי: זה יותר כיף, זה יותר בריא וגם תומך יותר ביכולתנו להצליח, לממש את הפוטנציאל שלנו ולעשות טוב בעולם.
יש אפילו המבקרים את השימוש במונח “רגשות שליליים”, בגלל הקונוטציות השליליות המיוחסות לו. אז שוב, אפשר לקרוא לרגשות הללו, שאני משייך אותם למושג מתחת לקו, איך שרוצים.
אבל זה לא כיף לשהות שם יותר מידי זמן וזה גם לא מקדם הגשמה ומימוש עצמי. אז לאחר שנתנו לעצמנו לחוש אותם, בואו ונתמיר אותם.
נסו ותיהנו! 😀
מסתבר שיש לחוקרים אפילו יחס מומלץ של רגשות חיוביים לשליליים. החוקרת ברברה פרדריקסון מצאה שהוא 3:1. כלומר אם יש לנו פי 3 ויותר רגשות חיוביים על כל רגש שלילי, אז אנו אנשים יותר נוכחים, חזקים, מחוברים, מסופקים ושמחים (ואני מוסיף – גם מצליחים). אגב, סטטיסטית, מספר האנשים לגביהם היחס הוא 3:1 או יותר הוא רק 10-20% מהאוכלוסייה! מה שמסביר בעיני למה רוב האנשים אינם מצליחים!
הפרטים המלאים במאמר המצוין הבא של חברתי ד”ר דליה רזניצקי:
לקראת סיום, הנה המשמעות והתועלת של ניהול המחשבות וניווטן לטריטוריות חיוביות לוולביינג שלנו, לצלילות, לרוגע ולשלווה. בסוף הסרטון הקצרצר גם תרגיל פרקטי שכל אחד יכול לתרגל:
ולבסוף, הינה דרך אחרת להציג את עיקרי המודל ע”י David Bayer, בדומה לעקרונות המודל שלי, כאן בסרטון המעולה הבא:
הכלי של אפר”ת כמו גם שאר הכלים שאני מלמד מפורטים בהרחבה בספר שלי “להתרגל להצליח” (בעמ’ 180) ביחד עם השיטה המלאה שפיתחתי איך ליישם כלים אלו בצורה פרקטית ויישומית בחיים ובעסקים.
רכוש את הספר ישירות ממני בהנחה בקליק כאן
רוצה לקבל את עזרתי בשינוי במצב הרגשי שלך וליישם את אפר”ת בהצלחה בקריירה או בעסק שלך או “סתם” בחיים?
אימון עסקי או אימון לשינוי קריירה הוא הפתרון.
לחילופין, אם ברצונך ליישם את הכל ברמה הפרקטית, אני מזמין אותך לבדוק את הקורס הדיגיטלי שלי, המשולב בתמיכה אישית, כאן בקליק על הלינק.
אהבת? הפקת ערך? אני מזמין אותך לעשות “לייק”, להגיב ממש כאן למטה ולשתף את חבריך בפוסט זה.
אשמח גם לענות כאן למטה בתגובות לכל שאלה שיש לך.
2 מחשבות על “מודל אפר”ת – איך לשלוט ברגשות שלנו ולנהל את עצמנו ואחרים באפקטיביות | לנהל את המחשבות”
מייל מחמם את הלב שהגיע מלקוחה שהשתמשה בכלי זה של אפר”ת. הפרטים שונו כדי לשמור על פרטיות הלקוחה. כל זוג יכול להזדהות עם המקרה :-):
היי חגי,
אני אתחיל במשפט מפוצץ – תודה רבה לך חגי, הצלת את החיים שלי.
אסביר: בתחילת השבוע היה לי ריב גדול מאוד עם בן זוגי. הוא אמר כמה דברים לא יפים עלי, ואני ניסיתי להישאר יציבה וחזקה ככל שניתן.
לאחר כשעה של ריב, הוא החליט ללכת לישון אצל חבר, ירד לרכב וביקש לבטל את הסופ”ש שארגנתי לנו ליום הנישואין שלנו.
הוא ירד לרכב וכך עשיתי – ביטלתי את הסופ”ש במלון.
הוא ממש נפגע שבאמת ביטלתי ועלה שוב הביתה ובכה ממש.
ואז – הגיע הרגע.
אמרתי לו להפסיק לבכות, ואז פשוט הסברתי לו על יישום מודל אפר”ת שלמדתי ממך איך לשלוט ברגשות השליליים שלי! הסברתי לו שבגלל שהוא מתמקד רק בשלילי ולא בחיובי ומפרש כל דבר בצורה לא טובה, כל הרגשות שלו לא טובים וגם התוצאות.
לאחר כחצי שעה של הרצאה ודו – שיח, תוך שהוא שואל אם אני מיישמת את זה ואמרתי לו שכמובן, שאין לי שום רגשות טינה כלפיו גם כרגע ושאני סולחת לו על הריב היום, שהכל בסדר ושאני מעל הקו, סיכמנו שכן נצא לסופ”ש.
והיום אכן חזרנו מהסופ”ש והיה מדהים!
אני באמת שמחה שאני מרגישה חזקה ומחזיקה את עצמי די קבוע מעל הקו.
תודה רבה לך!
אושרית
יפה מאוד